top of page
  • cozyandspirit

Gasztrotúra Brnóban a márciusi hosszú hétvégén

Brnó, Csehország második legnagyobb települése, tökéletes úti cél, ha olyan közeli úticélokat keresel, amelyek vonattal könnyen és rövid idő alatt megközelíthetőek. Brnó történelmi óvárosa remek lehetőséget kínál egy könnyű sétára, a rengeteg látnivaló mellett sörözők, étteremek várják a gasztronómiát felfedezni vágyó utazókat.

A város sziluettjét két hatalmas építmény uralja: a gótikus stílusú székesegyház és a mellette álló Špilberk erőd, amely egykor börtönként szolgált. Ezek mellett Brnó még két különleges látványossággal büszkélkedhet: a Világörökség részét képező Villa Tugendhat, amely a modern építészet egyik remekműve és a kapucinusok kriptája, ahol több mint harminc mumifikálódott testet őriznek.


Brno közelében felfedeznivalók: Moravsky Kras-Veveři-Lednice Valtice-Rajhrad


Bp-Brno, 330 km, 3,5 óra

Március: 15-18 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 2700 Ft-tól

helyi sör: 800 Ft, cappuccino: 900 Ft-tól


Ajánlott szállás:


Hogy lehet eljutni Brnóba?


Autóval körülbelül 3 és fél óra vezetés, vonattal pedig (Nyugati pályaudvarból induló vonatok) 4 óra utazás.


Látnivalók


-Vila Tugendhat: modern építészeti remekmű, a Világörökség része

-Labyrint pod zelným trhem: Titokzatos alagútrendszer, amely a középkorban a város védelmét és ellátását szolgálta, most egy interaktív kiállítás működik itt

-Špilberk erőd: Középkori vár, későbbi börtön, jelenleg a Városi Múzeumnak ad otthont

-Brno Osszárium: Meglehetősen hátborzongató hely, ahol több mint 50 000 ember csontjait őrzik a Szent Jakab templom alatt

-Veverí kastély: Gyönyörű kastély, Brnótól 15 km-re


Gasztronómia


Brnóban nem maradhat el a cseh konyha jellegzetes ételeinek a kóstolása, amelyek között sok húsos, sűrű és laktató fogás található. A levesek közül érdemes megkóstolni a bramboracka levest, amely egy burgonyás, gombás, fűszeres leves, amelyet friss kenyérrel fogyasztanak. A bramboraky pedig egyfajta burgonyás palacsinta, amelyet reszelt sajttal, tejföllel vagy lekvárral tálalnak. A cseh gulyás knédlivel egy marhahúsos ragu, amelyet sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller és tejszínes mártás kísér és tészta vagy knédli mellé tálalnak. A sörök pedig a cseh gasztronómia elmaradhatatlan részei, Brnóban több sörfőzde és söröző is várja a vendégeket, ahol különböző ízű és erősségű söröket kóstolhatunk meg.



Mikor érdemes menni?


Brnóba gyakorlatilag az év bármely részében utazhatunk, minden évszakban más-más arcát mutatja.


Brnó:













Comments


bottom of page