top of page
  • cozyandspirit

Furgonból lakóautó

Updated: Jan 21, 2022


Hónapokon át egy guruló otthonban élni és így járni a világot, sokak vágya, azonban a többségnek végül bátorság híján mindez megmarad egy beteljesületlen álomnak.

Az igazán eltökéltek maguk alakítják át az általuk megálmodott lakóautót egy megvásárolt furgonból. Ebben az esetben egyszerre kell tervezőnek, asztalosnak, villany és gázszerelőnek lenni.

A lakóautósoknak több csoportja van, vannak akik csak egy-két hétre vállalják be a lakóautózást, vannak akik több hónapig is úton vannak minden évben ily módon és vannak akiknél a lakóautózás végül életformává lényegül át.

Érdekes kérdés az is, hogy egy ennyire szűk helyen, ahol szinte minden négyzetcentimétert hasznosítani kell, az élettér beszűkülésével, illetve az otthoni megszokott komfort hiányával együtt, hogy alakul mondjuk egy párkapcsolat a hosszú hónapokig tartó utazás alatt. Nem kizárt, hogy kapcsolatok bomlanak fel vagy éppen erősödnek meg.

Azt is érdemes számításba venni, hogy ez nem a klasszikus álomutazás, ahol csak hátradőlve élvezzük a kiszolgálást és teljesen gondtalanul átadhatjuk magunkat a pihenésnek, az élményeket pedig tálcán hozzák elénk:

A lakóautós utazás talán egyik legnagyobb szervezési pontja, emiatt a nehézségek alfája és omegája a „hol álljunk meg”, „hol parkoljunk” kérdés. Ugyanis nem mindenhol engedett a lakóautók folyamatos (1 vagy több napig tartó) parkolása.

Sok esetben ugyan ezt nem tiltja semmilyen tábla, de vagy a helyiek nem nézik jó szemmel az életvitelszerű ott tartózkodást vagy a helyi rendőr talál meg minket azzal, hogy jobb lenne, ha inkább odébb állnánk. Szerencsére – mivel a lakóautós közösség nemzetközi szinten már meglehetősen nagy táborrá nőtte ki magát – több linken is elérhetőek azok a térképes információk, amelyek alapján eldönthetjük, hogy melyik, mások által már kipróbált (képekkel ellátott) parkolóhelyet szeretnénk kipróbálni, ugyanitt kapunk információ arról is, hogy az adott parkolóhelyen milyen szolgáltatások elérhetőek vagy mennyire ajánlják mások:





Commentaires


bottom of page