top of page
  • cozyandspirit

Fedezd fel Bibury-t, a legszebb angol falut, ahol megállt az idő

Ha unod a sablonos utazási célpontokat és valami igazán egyedit és különlegeset keresel, akkor Bibury neked való hely. Ez a kis falu Gloucestershire-ben található, a Cotswolds dombok között, amelyek az angol vidék egyik legszebb és legváltozatosabb részét alkotják. William Morris, a híres angol művész és író Bibury-t „Anglia legszebb falvának” nevezte, tehát érdemes idelátogatni, főleg azért is, mert itt háborítatlanul élvezheted a nyugodt és békés vidéki hangulatot.


Útitervjavaslat:Bibibury-Cirencester-Burford-Bourton on the Water

Bp-London 6 éjszaka, 22.846 Ft (London-Bibury, vonat + busz, 2,5 óra)

Június: 20-21 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 2200 Ft-tól

helyi sör: 1200 Ft, cappuccino: 850 Ft


Ajánlott szállás:


Hogy lehet eljutni Bibury-ba?

Budapestről Londonba közvetlen járattal juthatunk el 2 és fél óra alatt. London Paddingtól pályaudvarról Kemble-be vonattal kicsit több mint 1 óra alatt, onnan pedig buszokkal utazhatunk tovább.


Látnivalók

A falu legismertebb látványossága az Arlington Row, egy sor kőház, amely a Coln folyó partján áll. Az Arlington Row mellett sétálva érezheted a múlt idők varázsát és elképzelheted, milyen lehetett itt régen élni. A folyó túloldalán található a Rack Isle, egy mocsaras rét, ahol egykoron gyapjút szárítottak ki rácsokon. A réten sokféle madár és növény él és egy kis hídon átkelve megközelíthető.

Bibury másik nevezetessége a Szent Mária templom, amely a 8. században épült szász stílusban. A templom érdekessége egy 1927-ben készült üvegablak, amely Karl Parsons tervei alapján készült és a Királyi Posta 1992-es karácsonyi bélyegsorozatán is megjelent. A templom mellett található egy kis múzeum, amely bemutatja a falu történetét és néprajzát.

Ha szereted a halételeket, akkor ne hagyd ki a Bibury Pisztrángtelepet sem, amely Anglia legrégebbi és legnagyobb pisztrángtelepe. Itt megnézheted, hogyan tenyésztik és dolgozzák fel a halakat. A pisztrángtelep mellett van egy kis üzlet és egy kávézó is, ahol megkóstolhatod a friss pisztránghúst vagy vásárolhatsz ajándéktárgyakat.

Bibury nem csak látványosságokban gazdag, hanem hangulatos helyeben is, ahol megpihenhetsz vagy megvacsorázhatsz. A falu központjában található a Swan Hotel, egy elegáns szálloda és étterem, amely 1608-ban épült. Itt élvezheted az angol vidéki stílust és gasztronómiát, miközben kilátás nyílik a folyóra és az Arlington Row-ra. Ha valami egyszerűbbet szeretnél, akkor menj el a Catherine Wheel nevű kocsmába, ahol házi készítésű ételeket és helyi söröket kínálnak. A kocsma hangulatos és barátságos, és gyakran rendeznek élő zenés esteket is.

Bibury remek kiindulópont is lehet Cotswolds más részeinek felfedezéséhez. A falutól nem messze található Cirencester, az egykori római Corinium, amely tele van történelmi emlékekkel és múzeumokkal. Itt megnézheted a római amfiteátrumot, a Corinium Múzeumot vagy a Szent János templomot. Ha szereted a kastélyokat, akkor látogass el a Blenheim Palace-ba, amely Winston Churchill szülőhelye és az UNESCO világörökségi helyszínek egyike is. A kastély lenyűgöző építészeti remekmű, amelyet egész évben meg lehet tekinteni. Ha pedig valami különlegesre vágysz, akkor próbáld ki a Cotswold Balloon Safaris-t, amellyel léghajóval repülhetsz a Cotswolds felett és madártávól csodálhatod a tájat.


Gasztronómia


A crumble pie (morzsás pite) alja vajas, omlós tészta, a tölteléke gyümölcs, a teteje pedig egy morzsaszerű keverék, általában vaníliafagyival vagy tejszínhabbal tálalják.





Tradíconális kiadós angol reggeli: babbal, kolbásszal, gombával, bacon szalonnával, tojással.




Az anngolok egyik népszerű gyorsétele, a hamburger, amelyet a saját ízlésükre alakítottak.



Mikor érdemes menni?

Az időjárást tekintve legjobb május és október között menni.


Kiknek ajánlott:

-Akik szeretik a vidék hangulatát és békéjét


Kinek nem ajánlott:

-Akik nem bírják a hideget vagy a nedves időjárást

-Akik nem érdeklődnek a vidéki élet iránt


Bibury


Comments


bottom of page