top of page
  • cozyandspirit

Fürdés a tóban, csak bátraknak: Erdély legcsodálatosabb tengerszeme, a Bilea-tó

A Bilea-tó a Fogarasi havasok ékköve, ha természet rajongó vagy, akkor nagyszerű választás az aktív kikapcsolódáshoz. A tó, a népszerű panoráma út, a Transzfogarasi út mellett található. A jégkorszakban létrejött, gyönyörű zafírkék tengerszem vize káprázatos látványként csillog az égre törő csúcsok ölelésében. A tó 2034 méteres magasságban fekszik, legnagyobb mélysége 11 m.


Útitervjavaslat: Bilea-tó és vízesés-Fogaras-Szeben-Nagyszeben

640 km, 6,5 -8,5 óra (Bp-ről)

Július: 23-30 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 1200 Ft-tól

helyi sör: 400 Ft, cappuccino: 400 Ft


42.725 Ft/2 fő/éj, 🐕 vihető (ingyen)



Fontos tudnivaló, hogy a Transzfogarasi út egy szakaszát az év nagy részében lezárva találod, lavinaveszély miatt. Hivatalosan november 1-től július 1-ig tart a lezárás, de időjárás függvényében változtathatnak rajta, tehát ha kocsival érkezel, mindenképpen inkább a nyári hónapokban érdemes jönni.


A tóhoz vonattal is eljuthatsz: Budapestről közvetlenül a Fogaras Intercity-vel (jegyár oda vissza: 36.000 Ft, menetidő: 11 óra) A fogarasi vasútállomástól buszok indulnak a Bilea-vízeséshez, ahonnan kabinos felvonóval juthatsz fel a tóhoz. A felvonóval való feljutás is egy külön felejthetetlen élmény, gyönyörű panoráma tárul elénk, miközben a felvonó elhagyja a 800 méteres szintkülönbséget.


A Bilea-tónál számos látnivaló és program várja az utazókat. A tó körül több turistaösvény is vezet, amelyekről gyönyörű kilátás nyílik a hegyekre és a völgyekre. A hegycsúcsok 2400 méteres magasságokban emelkednek a tengerszem fölé és a tó mellett egy turistaház is működik, ahol megpihenhetsz vagy megszállhatsz. A túrák változatos nehézségűek, van ahol komolyabb szintemelkedéssel is számolni kell, ajánlott megfelelő felszerelést vinni és előzetesen tájékozódni az időjárásról, mivel a Fogarasi havasokban gyakran és gyorsan változik az időjárás.


Nyáron lehetőség van a tóban fürdésre és csónakázásra is, de a fürdést csak igazán bevállalós utazóknak ajánlják, mivel a víz hőmérséklete nyáron sem megy 10 °C fölé. A tó mellett egy kis kápolna is áll, amelyet 1904-ben építettek és gyakran tartanak itt esküvőket.


A tó körüli kirándulást érdemes összekötni a Bilea vízesés meglátogatásával is, amely a Bilea patak 1234 méteres magasságából zúdul le 40 méteres hosszúságban.


Télen a Bilea-tó igazán különleges élménnyel várja az ide látogatókat: évről évre jégszálloda épül a partján, melyet karácsony előtt nyit meg a látogatók előtt és december végétől egészen áprilisig üzemel. A jégszálloda mellett pedig egy jégtemplomba is betérhetnek a vendégek. A jégszállodában tíz kétszemélyes szoba található, valamint néhány további iglu tartozik még hozzá. A szobákban az átlaghőmérséklet +2 és -2 °C között van, ezért sok meleg takaró áll rendelkezésre.


Ha még többet szeretnél látni Erdélyből, akkor érdemes ellátogatni néhány közeli városba vagy faluba is. Érdemes útba ejteni a következő városokat: Szeben, Nagyszeben, Fogaras.


Bilea-tó és vízesés:




Comments


bottom of page