top of page
  • cozyandspirit

Európa egyik utolsó őserdeje: Sutjeska Nemzeti Park, Bosznia-Hercegovina

Bosznia-Hercegovina legnagyobb és legrégebbi nemzeti parkja, amely a park területét átszelő Sutjeska folyóról kapta a nevét.

Bp-Tjentište, 634km,8óra

Május: 22 Celsius fok


A park az ország Montenegróval határos délkeleti részén található és rendkívül változatos természeti ökoszisztémával rendelkezik, területe 160,5 km2. Folyóvölgyek, kanyonok, magas hegycsúcsok, hegyi fennsíkok, természetes tavak, források, elképesztően szép panoráma terül elénk a park bármelyik pontjáról. A park egyik nevezetessége a Maglic csúcs, amely az ország legmagasabb hegycsúcsa, 2386 méter. A park területének több mint fele erdő, itt található Európa utolsó két őserdejéből az egyik, a Perućica, amelyben sok 300 éves fát is találhatunk. A park többi része rétekből, legelőkből, kopár sziklákból áll. De találunk itt vízesést (Skakavac), egy meseszerű tavat (Trnovačko) valamint egy II. Világháborús elesett hősöknek felemelt emlékművet is.

A Nemzeti Park területén található az apró falu, Tjentište, ahol kis faházakban, vagy apartmanokban megszállva teljes kikapcsolódást nyújt a minket körülvevő festői környezet, ráadásul mindezt viszonylag olcsó szállásárak mellett élvezhetjük.

A Nemzeti Parkban számos szervezett túra közül válogathatunk, nehézségi foktól, időtartamtól függően. Részt vehetünk még mountain bike, fotó-szafari, kanyoning és kajak túrán is. Információk a Nemzeti Park oldalán. A Parkban szervezett túrákat április és november között indítanak.










Comments


bottom of page