top of page
  • cozyandspirit

Elérkezett a fenntartható turizmus ideje

A világban zajló ökológiai változásokat a Föld összes lakója érzékeli nap mint nap és mostanra világossá vált, hogy kevés, ha csak beszélünk erről, már ma tennünk kell nemcsak egy jobb holnapért, hanem azért is, hogy egyáltalán legyen holnap. Ezek a változások kihatnak az élet minden területére, egy teljesen átalakulóban levő világkép bontakozik ki előttünk, amely valószínűleg minden szokásunkat megváltoztatja. Ez alól természetesen nem képeznek kivételt az utazási szokásaink sem. A turizmus a globális üvegházhatású gázok kibocsátásának több mint 5 százalékához járul hozzá, ennek 90 százalékát a közlekedés teszi ki. Ezért ajánlott olyan közlekedési eszközt választani, amely kevésbé terheli a környezetet (pl repülő helyett vonat), illetve ha mégis a repülést választjuk, mindenképpen kerüljük a néhány napos oda-vissza repülőutakat és inkább hosszabb távú ott tartózkodásra vegyük igénybe a légitársaságok járatait.


A tömegturizmus hozzájárulhat a helyi természeti erőforrások kimerüléséhez, a talajerózióhoz, a veszélyeztetett fajokra nehezedő nyomáshoz, valamint a környezetszennyezéshez, ezért érdemes olyan desztinációkat választani, amelyek kevésbé népszerűek a turisták körében, illetve ahol jobban eloszlanak a turista tömegek. (Tipikus példa a turisták által tönkretett élővilágra: az elhíresült thaiföldi Maya öböl, ahol a A part című filmet forgatták Leonardo Di Caprio-val a főszerepben.)


Az idegenforgalmi ágazat által felhasznált, egyik legkritikusabb természeti erőforrás az édesvíz. A vízkészleteket túlzott arányban használják fel a szállodák, uszodák, golfpályák. Ez vízhiányt, valamint nagyobb mennyiségű szennyvíz keletkezését eredményezi, a szennyvíz bekerül a turisztikai látványosságokat körülvevő tengerekbe és tavakba, károsítva a növény- és állatvilágot.


A szállásválasztás kapcsán is tehetünk ökológiai lábnyomunk csökkentéséhez, választhatunk természetközeli vagy "fenntartható szálláshelyek" megjelöléssel ellátott szállásokat. Ha igazán tudatosak szeretnénk lenni, rá is kérdezhetünk a szállásnál, hogy pontosan milyen szempontokat tartanak szem előtt a fenntarthatóság jegyében.

Ha elutazunk valahova, akkor is érdemes törekedni arra, hogy étkezés tekintetében a helyi termelők által előállított összetevőkből készült ételeket fogyasszuk, mivel ezekre nem rakódik rá a szállítás folyamán keletkező plusz környezeti terhelés, illetve a helyi gazdaságokat is tudjuk ezzel támogatni.



コメント


bottom of page