top of page
  • cozyandspirit

Elzász gyöngyszeme: Colmar, ahol minden ház egy műalkotás

Colmar egy rendkívül hangulatos város Elzászban, Franciaország északkeleti részén. A város tele van történelmi, kulturális és természeti látnivalókkal.


Útitervjavaslat: Colmar-Eguisheim-Haut-Koenigsbourg(vár)-Riquewihr-Lac Blanc(tó)

Bp-Colmar, 1070 km, 10-11 óra

Bp-Basel, 12 óra, oda-vissza: 41.800 Ft (Basel-Colmar vonattal: 43 perc, oda-vissza 3800 Ft)


Szeptember: 22-24 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 4500 Ft-tól

helyi sör: 1300 Ft, cappuccino: 560 Ft


Ajánlott szállás:



Hogyan lehet eljutni Colmarba?


Legegyszerűbb Budapestről Easyjet-tel elrepülni Baselbe (1óra 40 perc), majd onnan vonattal tovább utazni Colmarba (43 perc). Az autós és tömegközlekedéses opciókat fent találod.


Látnivalók


-A város óvárosa egy mesebeli hangulatú hely, ahol színes fagerendás házak, macskaköves utcák, virágdíszek és szökőkutak találhatók. A város egyes részeit Disney mesék ihlették, például a Szépség és a szörnyeteg vagy A vándorló palota.


-A legnépszerűbb negyed a La Petite Venise (A kis Velence), ahol csatornák mentén sétálhatunk vagy hajókázhatunk.


-A város gazdag múzeumi kínálattal rendelkezik, ahol a középkori kincsektől a modern művészetig sok mindent megcsodálhatunk. A legismertebb múzeum az Unterlinden Múzeum, ahol a híres Isenheimi oltárkép mellett Picasso, Monet és Manet alkotásait is megtekinthetjük.


-A város kiváló kiindulópont a környező borvidék felfedezéséhez. Colmar mellett halad el az Elzászi borút, amely 170 kilométeren át követi a Rajna menti dombokat és szőlőskerteket. A borúton több mint 100 település található, ahol megkóstolhatjuk az elzászi borokat, illetve kipróbálhatjuk a helyi gasztronómiát. A legjellemzőbb borok a rizling, a gewürztraminer és a pinot gris.


-A város számos templommal és egyéb építészeti remekművel büszkélkedhet. A legfontosabb templomok a Szent Márton-székesegyház, amely gótikus stílusban épült a 13-14. században és az Église Saint-Matthieu, amely egy volt ferences rendi templom.


Colmar tehát egy varázslatos város, amely sokoldalú programokat kínál a látogatóinak. Ha szereted a történelmet, a művészeteket, a finom borokat és a mesés hangulatot, akkor Colmar neked való hely.


Gasztronómia


Colmarban nemcsak a borokat, hanem az elzászi ételeket is érdemes megkóstolni. Az elzászi konyha a francia, a német és a svájci hatásokat ötvözi és sok húsos, káposztás és sajtos fogást tartalmaz. Íme néhány jellemző elzászi étel:


Flammkuchen: egy vékony tésztalap, amit tejföllel, szalonnával és hagymával megkennek, majd ropogósra sütnek. Ez az elzászi pizza, amit előételként vagy főételként is fogyaszthatunk.



Choucroute garnie: savanyú káposzta, amit borral és fűszerekkel párolnak és különböző füstölt húsokkal (kolbász, szalonna, tarja) tálalnak. Ez az elzászi nemzeti étel, amit burgonyával vagy kenyérrel esznek.



Munster: egy erős ízű és illatú lágy sajt. Nevét a Munster-völgyről kapta, ahol eredetileg készítették. A sajtot általában friss kenyérrel vagy köménymaggal eszik.



Kugelhopf: egy kalácsféle sütemény, amit mandulával és mazsolával töltött tésztából sütnek egy különleges csigavonalas formában. A süteményt porcukorral meghintik, és reggelire vagy uzsonnára fogyasztják.




Kiknek ajánlott:

-Mindenkinek, aki szereti vidéki hangulatot, a finom borokat és ételeket, valamint a romantikus környezetet


Kiknek nem ajánlott:

-Babakocsival utazóknak a sok macskaköves utca miatt


Colmar


Opmerkingen


bottom of page