top of page
  • cozyandspirit

Elvonulós helyek őszi pihenéshez

Updated: Jan 21, 2022


Egy ideje már keresem azokat az alternatív utazási lehetőségeket, amelyek rendhagyóak a klasszikus hoteles, recepciós, közös wellness-es, all inclusive szolgáltatásokkal kecsegetető, ezzel együtt sok ismeretlen ember közeli társaságát elviselni kényszerülős kikapcsolódási formulákkal szemben. Koronavírustól függetlenül is sokak számára vonzó egy ilyen elvonulós jellegű pihenés, azonban a jelenlegi vírus helyzet még inkább ráerősít arra, hogy most hangsúlyosabbá válik a tömegektől eltávolodás. Ha őszi-téli kikapcsolódásról van szó, legyen akár szó barátokkal vagy párral együtt eltöltött időről a következő kulcsszavak formálódnak meg a fejemben: kandalló, tea vagy forralt bor, természet, erdő közelsége, izoláltság, közös főzés, finom vacsorák, nagy világmegváltó beszélgetések, társasjáték, jó zenék, nem kell sietnünk sehova érzés, lélekmelegítő együtt töltött idő.

A fenti gondolatmenet mentén a következő helyeken tudnám elképzelni a mindezek megvalósítását az őszi-téli szezonban:


Dióliget, Lovasberény

Forrás: agoda.com


8 évvel ezelőtt egy fiatal pár álmodta meg a 200 diófás területre a csodát, amelyet meg is valósítottak hosszú és kitartó munkával, a Dióliget 2018-ban megkapta Magyarország Legszebb Birtoka címet.


Forrás: Agoda.com


A romantikus, vidéki stílusban berendezett présház alsó szintjén konyhával és egy gyönyörű cserépborítású kandallóval, amely elé hideg napokon bekuckózhatunk egy csésze forró itallal. Felső szintjén a hálórészt és a fürdőszobát találjuk. A házhoz tartozik még egy kerti körpavilon, ahol gyönyörködhetünk a Dióliget páratlan látványában.


Forrás: Agoda.com


Mézeskalács házikó óriási fedett terasszal és függőágyakkal.


Forrás: Agoda.com


A bútorok, a kiegészítők, illetve a színek-formák annyira gondosan lettek összeválogatva, hogy ez bizonya maga a csodaország.


Forrás: Agoda.com


Szerintem mindannyian vágytunk már arra, hogy elvonuljunk mindentől a természettel szoros szimbiózisban egy lombház rejtekében. A Dióliget meseországában találunk két lombházat is, a Zöld Fészek Lombházban miénk lehet a Vértes hegységre nyíló páratlan panoráma látványa, a Csendes Rejtek Lombházban pedig teraszunkra kilépve egy kis akácerdőben találjunk magunkat. Ezekben a kis lombházakban a természethez többszörösen is közel kerülhetünk egy-egy viharos esős éjszakán, amikor a szélfútta lombok faágai hozzá-hozzáérnek a ház falához, miközben épp forró italunkat kortyolgatjuk, illetve számolhatunk minimális kilengéssel is, ami még izgalmasabbá teszi az átlagosnak nem nevezhető szállásunkat.


Forrás: Agoda.com


Vértestarcsán, az egyik utca mellékágának utolsó házaként bukkanhatunk erre a felújított sváb parasztházra, amelynek érdekessége, hogy egy löszfal veszi mellé épült, amelynek tetejére egy kis ösvény vezet fel és ez az ott található kis erdős terület felfedezésre csábítja a kíváncsi kalandorokat. Szintén remek lehetőség elvonulásra ez a falusi ékszerdoboz, ahol a kádas fürdőzés közben egy hatalmas ablakon csodálhatjuk a kinti természet megannyi szépségét.

Comments


bottom of page