top of page
  • cozyandspirit

Elvonulás Nepálban, a Föld legmagasabb hegyei között

Updated: Jan 21, 2022


Nepál, az Everest alaptáborral a túrázók Mekkája, csúcsait számos hegymászó próbálta meghódítani és ez mindig egy csalogató kihívás marad azoknak, akik feszegetni szeretnék a határaikat. Nepál, ez az elképesztően színes, ezer és ezer lenyűgöző látnivalót elénk táró ország, felkavaró ellentmondásosságával mindenkiből intenzív érzéseket hív elő.


Katmandu Nepál legnagyobb városa, az ország 14 milliós lakosságának egyhetede él ebben a kaotikus és mindig nyüzsgő hatalmas olvasztótégelyben. Az ódon ezer éves templomok tövében modernebb lakóházak, jól megfér itt egymás mellett a történelem ősi mementója és a mai kor funkcionalitása. Nem találunk még egy ilyen helyet a földön, ahol ennyi Unesco világörökségi helyszín lett besűrítve egy területre.

Katmandu

Közlekedését tekintve - Indiához hasonlóan - nem igazán foglalkoznak a közlekedési szabályokkal, azé az elsőbbség, aki bátrabban tolakszik előre, az itteni sofőrök szemrebbenés nélkül állnak bele a leghajmeresztőbb előzésekbe, közlekedési szituációkba, a dudát pedig irányjelző helyett használják, gyakorlatilag az összes szándékukat ezzel jelzik. A közbiztonság jónak mondható, az árak alacsonyak, bár természetesen a turisták mindent kicsit drágábban kapnak, ez gyakorlatilag általános ázsiai szabály, de még ezzel együtt is olcsón tudunk étkezni, az ételek hasonlítanak az indiai fogásokra, aki az indiai konyhát kedveli, a nepáliban sem fog csalódni.


Nagarkot híres arról, hogy innen nyílik a legszebb, legfestőibb kilátás a Himalaya hegyláncaira, (főleg a napfelkelték nyújtanak káprázatos látványt) fontos azonban a jó időzítés, mert rossz időben a felhők eltakarják a hegycsúcsokat.



A Tamang útvonal (amely szintén a világörökség része) Nepál másik látványossága, amely több tamang falun is áthalad. Az itt élők többsége olyan tibeti, aki a határon túli tibeti Kerungból érkezett és itt letelepedve felvette a tamang etnikai hovatartozást. Kultúrájuk és hagyományaik hasonlóak a tibetiekéhez. A monumentális hegyvonulatok között kanyargó útvonalon teraszos mezőket, gyógyító természetes forrásokat, tamang kolostorokat csodálhatunk meg.



Bhaktapur egy ősi nepáli város egy órányira a hatalmas kaotikus Katmandutól, amely vallási kulturális és történelmi öröksége miatt kiemelkedő jelentőségű. Számos fesztivál és kulturális esemény zajlik itt. Templomok, pagodák, gyönyörű terek, buddhista szentélyek és kolostorok, rengeteg látnivalót rejteget a város.


Bhaktapur, Durbar Square

A méregtelenítő-tisztító jóga elvonulást a fent említett Nagarkot nevű kis faluban rendezik meg. A 10 napos elvonulás révén csak magunkra fókuszálhatunk, a különböző gyakorlatok és rendszeres jógaórák segítségével megtanuljuk a stresszkezelést, a tudatos (mindfulness) hozzáállást, meditációs és légzési technikákat, itt letehetjük a terheket, amelyek a vállunkat nyomják, mindezt egy támogató közösségben, csodálatos környezetben, magunkévá téve azt a szemléletet amivel a nepáliak tekintenek a világra.




Főzőtanfolyamon is részt vehetünk, és számos kirándulást, vízesés túrát is szerveznek nekünk a közeli falvakban, illetve jó néhány világörökséget megtekinthetünk vezetett túra keretében. A napi ízletes, egészséges (és vegetáriánus) étkezések biztosítottak, a házat egy gyönyörű kert és biofarm veszi körül, az alapanyagok innen kerülnek ki. A csoportok kicsik, így mindenkinek segíteni tudnak a személyes fejlődésben. Márciustól érdemes foglalnunk, amikor az időjárás napközben kellemesen meleg, bár érdemes felkészülni, hogy éjszakára mindig jelentősen lehűl a levegő. A túra útvonalok között szerepelnek dzsungel túrák is, a Tamang útvonal túra, az ősi Bhaktapur meglátogatása.













Comentarios


bottom of page