top of page
  • cozyandspirit

Cres, Horvátország

Horvátország gyönyörű tengerparti városai és szigetei között eldugva található egy igazi gyöngyszem: Cres. Ez a Kvarner-öbölben elhelyezkedő sziget a szlovén határtól nem messze található, és mintegy 66 km hosszú, területe pedig közel 405 km². Cres gazdag történelemmel, gyönyörű természeti látnivalókkal és autentikus horvát kultúrával várja az utazókat. A sziget varázsát a vadregényes tájak, a kristálytiszta tenger és a hangulatos kis falvak adják. Cres egyszerre kínál lehetőséget a pihenésre és az aktív kikapcsolódásra, így minden utazó megtalálhatja a számára ideális programot.




Bp-Cres

 

546 km



Olcsóbb szállások:

 

Accommodation Lily

 

16.165 Ft/2 fő/éj

 

terasszal

September:  24-25°C

3100 Ft-tól

800 Ft-tól

600 Ft-tól

Látnivalók a szigeten:

-Cres városa

.Sétálj végig a szűk utcákon és fedezd fel a középkori épületek között megbúvó kávézókat és éttermeket. A kikötőben színes halászhajók ringatóznak, míg a parton friss halételeket kínáló vendéglők várnak.

-Valun falu

Valun egy kis halászfalu, amely a Cres szigetének déli részén található. Ez a hely tökéletes azok számára, akik nyugodt, idilli környezetben szeretnének kikapcsolódni. Valun apró, kavicsos strandjai és kristálytiszta vize ideális a fürdőzéshez és a napozáshoz. A falu bájos utcái és a helyi éttermek különleges horvát ételeket kínálnak, így itt mindenki megtalálhatja a kedvencét.

-Lubenice falu

Lubenice egy elbűvölő középkori falu, amely a Cres szigetének magaslatán helyezkedik el, lélegzetelállító kilátást nyújtva az Adriára. A falu sziklás, keskeny utcái és ősi kőházai visszarepítenek a múltba. Ne hagyd ki a helyi templomot és a környéken található régészeti lelőhelyeket sem. Lubenice híres a Pasjak strandról is, amelyet csak gyalogosan lehet megközelíteni, így garantáltan távol maradsz a turisták tömegétől.

-Beli falu és az Öko-Központ

Beli faluban található az Öko-Központ, amely a helyi fauna és flóra védelméért dolgozik, különös tekintettel a griffon keselyűkre. A látogatók megismerkedhetnek ezekkel a lenyűgöző madarakkal és más helyi állatokkal, miközben gyönyörködhetnek a természet szépségeiben. A Beli környékén található túraútvonalak ideálisak a természetjáróknak és a madármegfigyelőknek.

-Cres-öböl

A Cres-öböl egy gyönyörű természetes kikötő, amely tökéletes hely a vitorlázás szerelmeseinek. Az öböl csendes vizei és festői környezete ideálisak egy pihentető hajókázáshoz. Itt bérelhetsz hajót vagy csatlakozhatsz egy szervezett túrához, hogy felfedezd a környező szigeteket és eldugott öblöket. A víz alatti világ is lenyűgöző, így a búvárkodás és a snorkeling is kiváló választás.

-Vrana-tó

A Vrana-tó egy különleges édesvízi tó, amely a Cres szigetén található, és az Adriai-tenger egyik legnagyobb természetes víztározója. A tó vize kristálytiszta és különleges állat- és növényvilágnak ad otthont. A tó körüli túraútvonalak remek lehetőséget nyújtanak a természet szerelmeseinek, hogy felfedezzék ezt az érintetlen tájat. A csend és a nyugalom garantált, miközben a természet ölelésében barangolsz.

-Kék Barlang

A Kék Barlang egy természeti csoda, amely a Cres szigetén található, és amelyet mindenképpen érdemes meglátogatni. A barlang különleges kék fénye a napfény és a víz játékának köszönhető, amely lenyűgöző látványt nyújt. A barlangot csak hajóval lehet megközelíteni, ami még izgalmasabbá teszi az élményt. Egy ilyen túra során nemcsak a barlang szépségét csodálhatod meg, hanem a környező sziklás partokat is felfedezheted.


Aktív programok a környéken:

Cres szigetén található túraútvonalak

Cres szigete számos kiváló túraútvonalat kínál, amelyek a természet szerelmeseinek és az aktív kikapcsolódás kedvelőinek nyújtanak felejthetetlen élményeket. A sziget változatos tájai, a hegyvidéki ösvényektől a tengerparti sétányokig, mindenkit elbűvölnek. A túrák során megcsodálhatod a sziget gazdag növény- és állatvilágát, miközben a friss levegő és a csodálatos kilátás garantálja a teljes kikapcsolódást.

-Martićeva Farma

Martićeva Farma egy családi gazdaság, ahol a látogatók megismerkedhetnek a helyi mezőgazdasági életmóddal és a tradicionális horvát ételekkel. A farmon friss, házi készítésű termékeket kóstolhatsz meg, mint például a sajtokat, mézeket és olívaolajakat. A gazdaságon tett látogatás remek lehetőség arra, hogy közelebbről megismerd Cres szigetének vidékies oldalát és a helyiek vendégszeretetét.

-Cona Fiumara

A Cona Fiumara egy különleges természetvédelmi terület Cres szigetének déli részén. Ez a mocsaras terület ideális hely a madármegfigyelőknek, hiszen számos ritka madárfaj található itt. A területet gyalogosan vagy kerékpárral is felfedezheted.

-Vransko Jezero

Vransko Jezero, azaz a Vrana-tó egy különleges édesvízi tó Cres szigetén, a tó körül elhelyezkedő természetvédelmi terület számos ritka növény- és állatfajnak ad otthont. A tó partján tett séta vagy kerékpározás során gyönyörködhetsz a lenyűgöző tájban és a tó kristálytiszta vizében.


Pihenős programok:

-Relaxálás a Mali Bok strandon

A Mali Bok strand Cres egyik rejtett kincse, amely tökéletes hely a pihenésre. Ez az eldugott öböl tiszta, kék vizével és békés környezetével ideális választás azoknak, akik el akarnak menekülni a tömegtől. Teríts le egy törölközőt a kavicsos parton, élvezd a napfényt, és merülj el a tenger nyugtató hullámaiban. A strand környéke csendes és zavartalan, így igazán kikapcsolódhatsz.

-Pihenés a Martinšćica termálforrásainál

Martinšćica egy festői kis falu, amely híres természetes termálforrásairól. Ezek a gyógyvizek nemcsak a testet, hanem a lelket is megnyugtatják. Tölts el egy napot a források környékén, és élvezd a természet nyújtotta gyógyító hatást. A források körül kialakított pihenőhelyek ideálisak a relaxálásra, míg a környékbeli éttermek finom helyi specialitásokat kínálnak.

-Naplemente nézés a St. Blaž-foknál

Nincs is pihentetőbb élmény, mint a naplementét nézni egy gyönyörű helyszínen. A St. Blaž-fok Cres szigetének egyik legszebb pontja, ahonnan csodálatos kilátás nyílik az Adriára.


Hogy lehet eljutni Cres szigetére?

Autóval Budapestről 5 és fél óra vezetés Valbiska (Krk szigete), onnan pedig két óránként komp indul Meragra, Cres szigetére (25 perces út)


Cres:





Comments


bottom of page