top of page
  • cozyandspirit

Civita di Bagnoregio, a haldokló város, amit látni kell

Civita di Bagnoregio-t, a helyiek nevezték el haldokló városnak, annak okán, hogy az egykor virágzó, magaslatra épült kisváros a 20 századra szinte teljesen elnéptelenedett, köszönhetően annak, hogy a sziklák széléről időközönként teljes házak szakadtak le és zuhantak bele a város alatt elterülő szédítő szakadékba.




Május: 22 Celsius fok




A fentiek okán a város bekerült a világ 100 legveszélyeztetettebb műemlékeinek sorába, így megóvásán folyamatosan dolgoznak, ami nem egyszerű feladat, mivel a város évről évre 8 cm-rel lesz keskenyebb. A város lakóinak száma az ősztől tavaszig tartó időszakban mindösszesen egy-két tucat, a nyári szezon alatt azonban a felélénkülő idegenforgalom miatt átmenetileg több százan is lakhatnak itt. Civita di Bagnoregio-ba nem lehet kocsival behajtani, egy szakadékon átívelő gyalogoshídon átsétálva juthatunk be a letűnt idők kis városkájába. A kilátás a sziklaorom tetejére épült város széléről szédítően pazar, gyakorlatilag nem tudunk olyan évszakban vagy időjárási viszonyok között érkezni, hogy ez a látvány ne lenne elképesztően gyönyörű.

Civita Bagnoregio nem szokványos úticél és nem túl sokan hallottak róla, pedig Rómából elérhető távolságra van, (120 km), Róma Fiumicino repteréről busszal juthatunk el Orvieto-ba, onnan pedig átszállással egy rövid buszos út keretében Bagnoregio-ba.


A környéken (14 km-re Civita Bagnoregio-tól) találjuk a számos részletben hasonlító Civitella d'Agliano városát, amelyet szintén egy tufa szikla tetejére építettek.


fotó: wikimedia.com Maddy16869 fotó: wikimedia.com Ugo Cesareo




Comments


bottom of page