top of page
  • cozyandspirit

Budapest a slow turizmus jegyében

Updated: Jan 21, 2022


Jelenleg elmondhatjuk, hogy a biztonságos utazás fő szemponttá vált az utazás tekintetében. Eddig teljesen más prioritási listán alapján utaztunk, ár-érték arány, olcsó repülőjegyek, éghajlati tényezők, látnivalók, ezek voltak elsősorban azok a tényezők, amelyek alapján eldöntöttük, hogy hova is utazzunk. Mostanra ezek teljesen felülíródtak és minden egyéb eddig fontosnak tűnő kritérium elé kell, hogy helyezzük a biztonsági tényezőket. Mindezek alapján Budapest, egyéb érdemei mellett, a koronavírus szempontjából alacsony fertőzöttségi rátája teszi vonzóvá az utazók szempontjából. Nem elhanyagolandó tényező az sem, hogy Budapesten rengeteg felfedezésre váró hely van, amelyeket az útikönyvek nem említenek, egyik-másik talán még az itt élők számára is tartogat meglepetéseket.


1. Építészpince, Ötpacsirta utca, Palotanegyed


Miközben a Palotanegyed ódon építészeti remekei között ráérősen barangolsz, egy kapualjba kíváncsian betekintve hirtelen megpillantod magát a toszkán édenkertet. A falak sűrűn borítva borostyánnal, középen mozaikkövekből kirakott kis tér, a téren néhány kis asztal, székek, régmúltat időző korlátok, szobrok, lépcsősorok, maga a Titkos Kert tárul eléd.

Érdemes ide betérni, akár egy kávéra is, miközben ráérősen megcsodálhatjuk ennek a lenyűgöző udvarnak minden szegletét.


2. Ponty utca, I. kerület

A Ponty utcai lépcsősor csak egyike azoknak a lépcsősoroknak, amelyek a Budai Várhoz vezetnek fel, ám az egyik legfestőibb mind közül , a lépcsősort körülvevő magas bérházak, a kovácsoltvas kerítés, mind-mind olyan érzetet ad, mintha egy kosztümös történelmi film szereplőjeként tennénk meg napi sétánkat a vár a és a Ponty utcai házunk között.


3. Gül Baba utca

A Gül Baba utca népszerűsége feljövőben van, talán az összes általam említett érdekesség közül ez az, amelyről már többen hallottak, vagy akár már jártak is ott. Gül Baba – magyarul Rózsák atyja – dervis költő volt, aki a nevében hordozott „rózsa” rang szerint, Istent mélyrehatóan, transzcendes módon ismerte. A legenda szerint Buda városának tiszteletére rendezett ünnepségen halt meg, I. Szulejmán szultán később Buda védőszentjének nyilvánította. Gül Baba türbéje (síremléke) és az azt körülvevő kert páratlan történelmi hagyaték, amely a magyar-török kapcsolatok egyik szimbolikus mementója.

Maga az utca is ritkaságnak számít olyan tekintetben, hogy már a középkorban is állt, illetve megőrizte azt a középkori jellegzetességét is, miszerint akkoriban az utcákat előszeretettel burkolták macskakövekkel.


4. Gázgyári lakótelep, Óbuda

1914-ben nyitották meg az akkori idők egyik legnagyobb ipari telepét az Óbudai Gázgyárat, amely az 1984-es évekig aktívan működött és látta el szénből kinyert gázzal Budapestet. Az ott dolgozó munkásoknak és tisztviselőknek a Gázgyár a munkahelyükhöz közeli lakóparkot építtetett, akkoriban ezek a lakások a fővárosi viszonyokhoz képest meglehetősen emelt színvonalat képviseltek, hiszen a gázgyár megbecsülte a dolgozóit. Az elvárás annyi volt, hogy rendesen dolgozzanak és tartsák rendben a házaikat, előírás volt például, hogy minden ablakban gondozott piros muskátli legyen (ezt a szokást egyébként még most is megtartották páran).

A lakótelep gyakorlatilag város a városban volt (ezt a jellegét még mindig őrzi) és a dolgozóknak minden szolgáltatást elérhetővé tettek, amelyre csak szükségük lehetett: posta, bolt, cipész, patika, orvosi rendelő, iskola, de még munkáskaszinó is rendelkezésre állt, ahol az éves gázgyári bálokat tartották.

A gázgyár dolgozójának és a telep lakójának lenni akkoriban kitüntetett pozíciónak számított. A telepen még ma is az egykori gyári dolgozóinak leszármazottai élnek, meglepően összetartó közösségként.



A lakótelep két részre osztható: egyik az egykori gyárhoz közelebbi, volt a munkások lakótelepe, míg a belső részben pedig a magasabb beosztású vezetők vagy műszaki szakemberek otthonai álltak.


Itt sétálva az az érzésünk, mintha nem is Budapesten lennénk, hanem egy másik kis városban, ahol meglepő az épületek egyformasága, a homlokzat egységesen sárga, a zsalugáterek pedig zöldek. Nagyon sokáig nem tudtam ennek a lakóparknak a létezéséről, egy üdítő séta keretéig mindenképp érdemes meglátogatni.

Comments


bottom of page