top of page
  • cozyandspirit

Bor, mámor, Bénye - avagy fesztiválozz másképp a Zemplén szívében, 2022. aug.11-14.

Erdőbénye ez a rendkívül bájos kis falu a zempléni hegyek ölelésében bújik meg, egy igazi eldugott gyöngyszem azok számára, akik a vidéki, falusi elvonulást kedvelik. A település mindösszesen 1470 lelket számlál, távol a főváros zajától, rohanásától, azok, akik megnyugvásra vágynak és szorosabb kapcsolódásra a természettel, itt jó helyen járnak. A lecsendesült vidéki élet tempója eleinte szokatlan lehet annak, aki városi pörgéshez szokott, azonban a helyi ritmushoz való alkalmazkodás nagyon gyors és könnyű azoknak, akik éreznek kötődést a vidék szépségei iránt. A feltöltődés szigete ez, ahol minél több időt töltünk el, egyre kevésbé érzünk kényszert arra, hogy elővegyük telefonunkat. A helyiek barátságosak, az utcákon sétálgatva pedig beleláthatunk az itt élők életébe.


Sétánk során találkozhatunk régi parasztházakkal, amelyeket vagy felújítottak vagy meghagytak ütött-kopott formájában, illetőleg a magyar falvakra jellemző, elmaradhatatlan Kádár kocka házakkal is.

Erdőbénye


Az erdőbényei tengerszemet sem érdemes kihagyni a látnivalókból, a falu határában bukkanhatunk rá erre a szemet gyönyörködtető jelenségre, amely csak nevében tengerszem, igazából a 230 méter magas Mulató hegy andezitbányája helyén kialakult bányatóról van szó, amelyet a helyiek horgásztónak használnak.

Erdőbényei tengerszem


A faluban nagy hagyománya van a borkészítésnek, Erdőbénye több kedvelt és ismert pincészetnek is otthont ad, mint a Homonna, Illés, Karádi és Berger , Turján és Ábrahám pincészet. A Béres Szőlőbirtokon pedig kóstolóval egybekötött vezetett túrán során tekinthetjük meg a Bormúzeumot és a pincerendszert.


A borok kedvelőinek jó hír, hogy Erdőbénye 2009 óta évről évre megrendezi a Bor, mámor, Bénye elnevezésű négy napos kulturális és gasztronómiai fesztivált, amelynek helyszínéül az erdőbényei borászatok kertjei adnak otthont. (Részletes információk: https://bormamorbenye.hu/ oldalon) A fesztivál sokszínű programokkal igyekszik szórakoztatni az érdeklőket; a számos jobbnál jobb bor kóstolása mellett jazz, swing, világzenei, népzenei koncertek, irodalmi estek, kiállítások, előadások, dűlő túrák, DIY workshopok, kézműves foglalkozások, gyerekprogramok várják az ide látogatókat. A fesztivál idén 2022. aug. 11 és 14 között kerül megrendezésre. Szállást foglalni ezekre az időpontokra Erdőbényében már nem tudunk, de a környékbeli falvakban igen. (Illetve természetesen Erdőbényét bármikor meglátogathatjuk az évben)














コメント


bottom of page