top of page
  • cozyandspirit

Bizkaia régió, Spanyolország

Bizkaia: a spanyol északi part titkos paradicsoma

Bizkaia régió Spanyolország északi részén található, a Kantábriai-tenger partján. Ez a régió a Baszkföld autonóm közösség része. Bizkaia régió nemcsak gazdag történelmi és kulturális örökséggel, hanem lenyűgöző természeti szépségekkel is büszkélkedhet. Itt található a világhírű Bilbao városa is, amely a régió fővárosa, a modern művészet egyik legfontosabb központja. De Bizkaia régióban nemcsak Bilbaot érdemes meglátogatni,, hanem sok más kisebb várost és falvat is, amelyek mind-mind egyedi hangulattal és vonzerővel rendelkeznek.



Június: 21 °C




Ajánlott szállás, Apartamentos Mundaka




Étkezés olcsóbb étteremben: 4700 Ft-tól

helyi sör: 900 Ft, cappuccino: 600 Ft-tól


Bermeo: a halászat és a hagyományok bölcsője


Bermeo egy kis város Bizkaia régióban, amely mintegy 17 ezer lakossal rendelkezik. Bermeo a régió legrégebbi városa, amely már a 11. században létezett és amely a középkorban fontos kereskedelmi és halászati központ volt. Bermeo ma is megőrizte halászati hagyományait és büszke arra, hogy a legnagyobb halászflottával rendelkezik a baszk partokon. Bermeo nemcsak a halászatáról híres, hanem a gyönyörű óvárosáról is, amely tele van színes házakkal, keskeny utcákkal és hangulatos terekkel. Óvárosában érdemes meglátogatni a Santa Eufemia templomot, amely a 13. században épült, és amely a város legjelentősebb műemléke. A kikötőben megcsodálhatóak a sokszínű halászhajók , amelyek naponta hozzák be a friss halat és tenger gyümölcseit. A kikötőben található a halpiac is, ahol a helyi halászok árulják a zsákmányukat, és ahol a legjobb minőségű halakat lehet megvásárolni. A kikötő mellett található a halászati múzeum is, amely bemutatja a város halászati történelmét, kultúráját, és technikáit. A múzeum mellett található a San Juan de Gaztelugatxe szigete, amely egy kalandos úton megközelíthető szikla, ahol egy 10. századi eredetű kápolna áll. A szigetet egy keskeny híd köti össze a szárazfölddel, amelyen 241 lépcső vezet fel a kápolnához. A sziget egy csodálatos természeti látványosság, amelyet a Trónok harca című sorozat is felhasznált forgatási helyszínként. A szigetet érdemes meglátogatni, és felmászni a kápolnához, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a tengerre és a partvidékre. A szigeten élő legenda szerint, ha valaki háromszor meghúzza a kápolna harangját, és kíván valamit, az teljesülni fog.

Bermeo nemcsak óvárosával, hanem a környező tájaival is elvarázsolja a látogatókat. Bermeo a Bizkaiai Bioszféra Rezervátum része, amely egy 220 ezer hektáros terület, amelyet az UNESCO védetté nyilvánított. A rezervátum célja, hogy megőrizze a természeti és kulturális értékeket, és hogy elősegítse a fenntartható fejlődést. A rezervátum területén található a Urdaibai természeti park, amely egy csodálatos ökoszisztéma. A parkban élő növény- és állatvilág rendkívül gazdag és változatos, és több mint 200 madárfajnak ad otthont. A parkban számos túraútvonal és kerékpárút található, amelyek lehetővé teszik a látogatóknak, hogy felfedezzék a park szépségeit.


Bermeo nemcsak a halászatáról és a természeti szépségeiről híres, hanem a gasztronómiájáról is. A városban számos étterem, bár, és kávézó található, ahol megkóstolhatod a helyi specialitásokat, amelyek közül a legismertebb a marmitako. A marmitako egy hagyományos halászleves, amelyet tonhalból, burgonyából, hagymából, paprikából, és paradicsomból készítenek, és amelyet friss kenyérrel tálalnak. A marmitako egy igazi ízorgia, amelyet a halászok a hajón főztek meg, amikor a tengeren voltak. A marmitako mellett más finomságokat is érdemes megkóstolni, mint például a bacalao al pil-pil, amely egy fűszeres tőkehalfilé, amelyet olívaolajban, fokhagymában, és paprikában sütnek, vagy a txipirones en su tinta, amely egy tintahalragu, amelyet a tintahal saját tintájában főznek.



Bizkaia régió nemcsak Bermeo városával, hanem a környékbeli városokkal és falvakkal is elbűvöli a látogatókat. Ezek a városok és falvak mind-mind egyedi jelleggel és vonzerővel rendelkeznek, és mind-mind érdemesek egy látogatást. Egyik ilyen város Mundaka, amely Bermeo szomszédságában található, és amely a szörfözés paradicsoma. A hullámok itt a legjobbak szeptembertől áprilisig, amikor a tenger viharos, és a hullámok kellőan nagyok. Mundaka nemcsak a szörfözéséről híres, hanem a gyönyörű óvárosáról is, amely tele van fehérre meszelt házakkal, virágokkal, és zöldellő dombokkal.

Mundaka:


A következő városokat érdemes még a régióban meglátogatni:


  • Elorrio

  • Ondarroa

  • Portugalete

  • Guernica

  • Lekeitio

  • Markina-Xemein

  • Algorta (Getxo)

  • Bilbao


Hogy lehet eljutni Bermeoba?

Budapestről egy átszállással Bilbao 5 óra 55 perc, onnan Bermeo másfél óra vonattal.

Bermeo:
























Comments


bottom of page