top of page
  • cozyandspirit

Biogradska Gora Nemzeti Park, Montenegro

Montenegró egyik legszebb nemzeti parkja, amely a podgoricai reptérről 2 óra alatt elérhető. Készülj fel egy felejthetetlen kalandra, amelyben megismerheted a park gazdag növény- és állatvilágát, a lenyűgöző gleccsertavakat, a hagyományos katunokat és a helyi gasztronómiát.




Április 11-15°C


Étkezés olcsóbb étteremben: 1900 Ft-tól

helyi sör: 400 Ft, cappuccino: 400 Ft-tól


Ajánlott szállás:



Hogy lehet eljutni Biogradska Gorába?

Budapestről Podgorica, 1 óra 20 perc repülővel, Podgoricából pedig kb 1 óra 40 perc alatt juthatunk el vonattal Trebaljevoba, onnan pedig 17 perc alatt taxival/kocsival a park bejáratához.


Biogradska Gora egy 54 km²-es nemzeti park, amely a Bjelasica-hegységben található, Montenegró középső részén. A park a legkisebb, de talán a legkülönlegesebb a montenegrói nemzeti parkok közül, hiszen itt található az egyik három utolsó érintetlen erdő Európában. Az erdő 1600 hektáron terül el és több mint 2000 növényfajt, 200 madárfajt, 80 lepkefajt, 350 rovarfajt és 10 emlősfajt rejteget. Az erdőben olyan óriási fák nőnek, amelyek akár 60 méter magasak és 400 évesek is lehetnek. A parkot a királyi család alapította 1878-ban, miután felszabadították a török uralom alól, majd 1952-ben lett hivatalosan nemzeti park. A park része az UNESCO Bioszféra Rezervátumok Hálózatának is. A Biogradska Gora nemcsak az erdő miatt érdekes, a hat gleccsertó, a meredek hegyoldalak és a hegyekre nyíló csodálatos panoráma rabul ejthet minket. A legnagyobb és legkönnyebben elérhető tó a Biogradsko-tó, amelynek smaragdzöld vize az erdővel körülvéve egy igazi látványosság. A tó körül egy könnyű, 3,5 km-es sétálóút vezet, amelyen információs táblák is találhatók a parkról és a benne élő növényekről és állatokról. A tónál csónakot is bérelhetünk és kievezhetünk a vízre. A tó mellett található a park látogatóközpontja, ahol kiállítás, étterem és kilátó is várja a vendégeket. A kényelmesebbek kisvasúton is utazhatnak, amely 3,5 km-en át viszi a turistákat a park bejáratától a Biogradsko-tóig. A parkban több túraútvonal is van, amelyek különböző nehézségi fokúak és hosszúak.


Biogradska Gora















Comments


bottom of page