top of page
  • cozyandspirit

Antequera, a felfedezésre váró andalúz város



Antequera, ez a régi andalúz város (Malagától nem messze) Spanyolországban már évezredek óta lakott település. Geológiai látványosságai és mór erődje miatt érdemes látogatás tenni ide az őszi szezonban. Októberben a nappali hőmérséklet 23 és 26 fok között van. A város kevésbé ismert mint vonzó nyaralóhely, helyette inkább Ronda, Sevilla, Cordoba és Granada viszik el a pálmát a turisták körében. Egyfajta rejtett andalúziai ékkőként tekintenek rá azok, akiknek van alkalma ide látogatni. Malagától 50 km-re találjuk, tehát egy malagai út kiegészítő része is lehet ez a felfedezésre váró város.

Antequera építészetileg fontos szerepet játszik a spanyol történelemben. 33 templomával és az Alcazaba nevű mór erődjével számos látnivalót kínál. Az Alcazaba fontos katonai erődítmény volt, egyben a mór és keresztény örökség egyik csodálatos megmaradt mementója. Ezen kívül múzeumok, művészeti kiállítások, éttermek, szép terek és hangulatos utcák is várnak minket.

Alcazaba


A várostól 10 km-re délre találjuk az El Torcal nevű természetvédelmi terület a Sierra del Torcal hegységbe. Az itteni szokatlan karsztképződményeket Európa egyik egyik leglenyűgözőbb karsztos tájaként tartják számon. A terület nagysága mintegy 17 négyzetkilométer, melynek legmagasabb pontja 1336 km. Mészkőtömbök közötti sikátorokat és más föld alatti formákat is rejtenek az évmilliós maradványok. Látogatása az időjárási szélsőségek miatt elsősorban ősszel és tavasszal javasolt. Többféle nehézségű túraútvonalat is kínálnak, számos festői kilátóponttal megjutalmazva azokat, akik eljönnek ide.

El Torcal


Comments


bottom of page