top of page
  • cozyandspirit

Alentejo, Európa egyik legszebb szőlővidéke

Alentejo, Portugália kulturális és történelmi régiója az ország legszebb része. Az egyedülálló táj és az itt élők kedvessége miatt érdemes ide jönni, illetve azért is, mert a népszerűbb úti céloktól távol esik, így lesz alkalmunk Portugália igazi hagyományőrző arcával megismerkedni. Az idelátogatásra a legideálisabb a tavasz és az ősz.

Alentejo régió 15.807 Ft/2fő/éj-től

Május: 22-25 °C

Étkezés olcsóbb étteremben 3.000 Ft-tól



Bejárhatjuk a régiót busszal is, de ha a legtöbbet szeretnénk kihozni az itt tartózkodásunkból, érdemes autót bérelni. Alentejo régiója Lisszabonból közelíthető meg, az út autóval, 136 km, ami közel másfél órás vezetést jelent.


Itt nincsenek nagyvárosok és luxus üdülőhelyek. Ellenben megtapasztalhatjuk az autentikus portugál kultúrát, konyhát és remek alentejoi borokat kóstolhatunk.




Területét hosszan elterülő hatalmas síkságok tagolják, illetve dombtetőkre épült falvak. Nyáron a magas hőmérsékletet és szárazságot kedvelő parafafáknak ad otthont a régió, valamint végtelen szőlőültetvényeket találunk, ameddig a szem ellát. Az alentejoi borokra jellemző gazdag gyümölcsös ízben nem csalódnak a borok kedvelői.


A helyiek a déliekre jellemző nyugodtsággal élik itt az életüket, ezzel sokunk szívesen cserélne. A színes mezőkön találunk még különböző illatozó fűszernövény ültetvényeket, a citromverbénától, borsmentán, az oregánóig.


A helyi kulináris fogások évszázados recepteken alapulnak és mind magukban hordozzák a természethez, földhöz való mély kötődést. Az itteni gasztronómia nem különösebben bonyolult, javarészt egyszerű, de minőségi alapanyagokból készített ételek kerülnek az asztalra: frissen sült kenyér, olajbogyó, gomba, spárga, sózott tőkehal, kiváló sajtok, olívaolaj és porco preto (fekete sertéshús), az Alentejo tölgyfaerdeiben nevelt, makkal táplált sertésekből származik.









Comments


bottom of page