top of page
  • cozyandspirit

A törcsvári kastély rejtélyei: mit tudunk Vlad Tepesről és a Drakula legendáról?

Ha szereted a kalandot, a történelmet és a misztikumot, akkor ne hagyd ki a törcsvári kastély meglátogatását. A kastélyt Drakula kastélyaként is ismerik, a legenda szerint itt lakott a 15. században Vlad Tepes erdélyi fejedelem, aki kegyetlenkedéseiről volt híres a Havasalföldön.


Útitervjavaslat: Brassó-Törcsvári kastély-Barcarozsnyói vár-Bilea-tó és vízesés

700 km, 7,5 óra (Bp-ről)

Budapest-Brassó, 12-14 óra, jegyár oda-vissza: 40.000 Ft (Brassóból busszal juthatunk el a 30 km-re található kastélyba)

Július: 25-30 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 1900 Ft-tól

helyi sör: 500 Ft, cappuccino: 500 Ft


Ajánlott szállás:



A kastély ma múzeumként működik, az itt élt királyi családok emléktárgyaival, illetve a vár eredeti berendezésével várja a történelem iránt érdeklődőket. A kastély falai között járva megelevenednek a múlt történetei, ezért egy igazán izgalmas helyszín az Erdélyben járóknak. A törcsvári kastély melletti falumúzeumban megismerheted az erdélyi paraszt életmódot, ahol különböző programokat is rendeznek (kézműves foglalkozás, gasztronómiai események).


De mit is tudunk Vlad Tepesről? Ő volt Vlad Dracul fia, innen származik a Drakula név. Vlad Tepes volt a Bram Stoker által írt Drakula című regény legendás alakjának fő ihletője. Gyermekkorában őt és testvérét az oszmánok fogva tartották, innen származtatható az oszmánok iránti vad gyűlölete, ellentétben testvérével, aki helyzetével megbékélve inkább az oszmánok szövetségese lett. Uralkodása idején a legkisebb lopási vétségért is karóba húzás járt. Vlad Tepes, az Oszmán Birodalom ellen harcolva védte az ország függetlenségét, majd testvére Radu cel Frumos az oszmánok támogatásával elfoglalta trónját, miután Vlad Tepesnek menekülnie kellett, majd 1476-ban megölték egy csatában, lefejezett holttestét pedig elküldték az oszmán szultánnak.


A kastélyt az évszázadok alatt többször is ostromolták, de mindvégig sikertelenül.


Bár a kastély a horror rajongóinak kedvelt célpontja, vitatott, hogy Vlad Tepes egyáltalán járt-e itt, az erdélyi fejedelem lakóhelyéül a történészek szerint a 160 km-rel messzebb található Poenari kastély szolgált.


A tömegeket elkerülve érdemes inkább hétköznapokon ide látogatni, illetve kerülni az ünnepnapokat.


Törcsvári kastély:




Comments


bottom of page