top of page
  • cozyandspirit

A szerelem városa Grúziában: Sighnaghi

Sighnaghi egy kisváros Grúzia keleti részén, Kakheti régióban, amely a Signagi járás központja. Bár ez az egyik legkisebb város Grúziában, mégis érdemes meglátogatni, ezt a grúz borvidék szívében fekvő hangulatos kisvárost. Festői tájak, pasztellszínű házak, keskeny, macskaköves utcák, bármerre nézünk, mindenhol visszaköszönnek a a város sajátos miliőt teremtő elemei. Sighnaghi egy meredek dombon helyezkedik el, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik az Alazani-völgyre és a Kaukázus-hegységre.


Útitervjavaslat: Sighnaghi-Tsinandali-Telavi-Lagodekhi Nemzeti Park-David Gareja

Bp-Kutaisi 11 éjszaka, 69.350 Ft (Kutaisi-Tbiliszi 4 óra kisbusszal, Tbiliszi-Sighnaghi 2,5 óra busszal)

Szeptember: 23-25 °C


Étkezés olcsóbb étteremben: 2000 Ft-tól

helyi sör: 600 Ft, cappuccino: 900 Ft


Ajánlott szállás:



Hogy lehet eljutni Sighnaghiba?

Grúziába közvetlenül a Budapest-Kutaisi járatokkal tudunk eljutni. Kutaisiből 4 óra az út Tbiliszibe kisbusszal, onnan pedig 2,5 óra buszút vezet Sighnaghiba.


Sighnaghi története a paleolitikumig nyúlik vissza, de a város mai formáját II. Herakleiosz grúz király alatt nyerte el a 18. században, aki erődöt építtetett a dagesztáni törzsek támadásai ellen. A városban számos kézműves és kereskedő élt, akik felvirágoztatták a város gazdaságát és kultúráját. Az utóbbi években pedig jelentős felújítási projekt indult el a grúz kormány és több nemzetközi szervezet támogatásával, amelynek célja a turizmus fellendítése és az infrastruktúra modernizálása.


Látnivalók

Sighnaghi látnivalói közé tartozik az erődítmény maradványa, amely 4 km hosszan öleli körbe a várost és 23 bástyából, illetve hat kapuból áll. A városfalról csodálatos panoráma tárul elénk a környező tájra. A városban található még a Sighnaghi Nemzeti Múzeum, amely Niko Pirosmani grúz festőművész alkotásait mutatja be, valamint más helyi művészek és néprajzi tárgyak gyűjteményét is. A múzeum mellett található a Szent György-templom, amely a 18. századból maradt ránk.


A várostól nem messze található a Bodbe kolostor, amely Szent Nino grúz apostol sírhelye és egy fontos zarándokhely is egyben. A kolostor egy gyönyörű parkban fekszik, ahonnan egy ösvény vezet le egy forráshoz, amelynek különös gyógyító erőt tulajdonítanak. A kolostor közelében van egy kilátópont is, ahonnan megcsodálhatjuk az Alazani-völgyet és a Kaukázus-hegységet

Sighnaghi ugyancsak híres a kiváló borairól, a helyi pincészetekben bemutatják nekünk a

a hagyományos grúz borkészítési módszereket. A borok mellé kóstolhatunk grúz sajtokat, kenyeret és más tradícionális grúz harapnivalókat..


A helyi piacot is érdemes meglátogatni, ahol friss zöldségeket, gyümölcsöket, sajtokat és más finomságokat vásárolhatunk. A piac mellett található a kötött holmikat árusító hölgyek standja, ahol ajándékokat vásárolhatunk.


Sighnaghi másik érdekessége, hogy megkapta a "szerelem városa" nevet. A városban egész évben lehet házasodni, akár éjjel is, mivel a polgármesteri hivatal 24 órás szolgálatot biztosít a házasulandóknak.. A város romantikus hangulata és csodálatos kilátása tökéletes helyszínt kínál az esküvőknek és a nászutaknak.


Mikor érdemes Sighnaghiba menni?

A tél kivételével egész évben.


Kiknek ajánlott:

-akik szeretnek egyedi hangulatú kisvárosokat felfedezni

-a borok kedvelőinek


Kiknek nem ajánlott:

-akik nem szeretik a borokat, a vidéki életet, a hegyeket


Sighnaghi




Comments


bottom of page