top of page
  • cozyandspirit

A legszínesebb hindu ünnep Indiában: Holi fesztivál



A Holi fesztivál egyik legnagyobb és legszínesebb hindu ünnep, amely a tavasz, a szerelem és a jó győzelmének örömét fejezi ki. A fesztivált a hindu naptár szerint a telihold napján tartják, általában márciusban. A fesztivál két napig tart, és számos szertartásból, játékból, szórakozásból és mulatságból áll. 2024-ben a Holi fesztivál napja március 25, azonban már március 19-étől megkezdődnek az ünnep előkészületei.

Az első nap, a Holika Dahan, a tűz szerepét hangsúlyozza, amely elpusztítja a gonoszt és a bűnt. Ezen a napon az emberek tüzeket gyújtanak, és meséket mesélnek a gonosz Holika haláláról, aki megpróbálta megölni a tiszta szívű Prahladát, de végül maga égett el a tűzben. A tűz mellett az emberek imádkoznak, énekelnek, táncolnak és áldozatokat mutatnak be.

A második nap, a Dhulandi, a színek napja, amikor az emberek vízzel és színes porral (gulal) dobálják egymást, hogy kifejezzék az örömüket és a barátságukat egymás felé. A színek szimbolizálják a tavasz szépségét, a szerelem érzését. A színes játék után az emberek meglátogatják a családjukat és a barátaikat, hogy finom ételeket és italokat fogyasszanak együtt.

Bár a fesztivál nagyon érdekes és jó mókának kínálkozik, a nagyvárosokban meglehetősen zsúfoltak lehetnek ezek az események, külföldiek számára érdemes vezetett Holi túrákra menni, a nagyobb indiai szállodák is szerveznek ilyeneket.




Comments


bottom of page