top of page
  • cozyandspirit

A lakóautózás költségei

Updated: Jan 21, 2022


Lakóautót fenntartani költséges ugyan, bár egyre többen szánják rá magukat, hogy vagy készen vásároljanak vagy saját maguk alakítsanak át ízlésüknek megfelelő guruló otthont.

Dilemma: Lakóautó vagy hotelszoba?


Másik opció – főleg a lakóautós életmóddal még csak most ismerkedőknek –a lakóautó bérlés. Na de mennyibe kerül a bérlés, merül fel a kérdés sokunkban. Az ár sok tényezőtől függ: hányan utazunk az autóban, milyen felszereltségre vágyunk, illetve hogy főszezonban (nyáron) vagy főszezonon kívül szeretnénk utazni. Általánosságban elmondható, hogy 14.000 Ft és 60.000 között mozognak a napi bérlet árai, ezen felül pedig számolnunk kell kaució letételével is, amelyet természetesen visszakapunk, ha az autót sértetlenül visszaszolgáltatjuk. A lakóautó bérlés árait ugyan össze lehet hasonlítani a hotelszobák bérleti áraival, de nem érdemes, mert a kettő teljesen különböző utazási forma.

A lakóautózás sokkal közelebb van a nomád életformához, a természet szeretetéhez, a kalandvágyhoz, a spontaneitás összes nehézségével és örömével együtt. Míg a hotelben történő nyaralás egy sokkal kényelmesebb kikapcsolódási mód, amikor gyakorlatilag minden alánk van tolva, addig a lakóautózás segít megélni a pillanatot, itt sokkal inkább mi és az éppen aktuális körülményeink irányítják, alakítják, tervezik át utazásunkat. Arról nem beszélve, hogy míg egy hoteles nyaralásra csak a bőröndünkbe vagy egy személykocsiba pakolhatunk, addig a lakóautó esetében ezek a lehetőségeink meglehetősen kibővülnek.


Az igazán komfortos, nagyobb lakóautókban minden megtalálható, ami egy apartmanban, csak a hely szűkösebb. Egyedül a vízzel kell spórolni, mert az nem áll rendelkezésre korlátlan mennyiségben, illetve a szennyvíztartály kapacitásai is végesek, azonban szerencsére mindkettőre vannak megoldások: ahol friss vizet vételezhetünk, illetve a szennyvíztől is meg tudunk szabadulni az erre kijelölt helyeken, anélkül, hogy komoly fejfájást okozna az, hogy ezzel környezeti katasztrófát idézünk elő.


A vezetést tekintve jó hír, hogy B-s jogosítvánnyal (bár rutintalan vezetőknek nem ajánlott) vezethetőek a lakóautók, a rossz az, hogy amíg egyikünk vezet, a másik addig nem szundíthat a lakóautó hálószoba részlegében és nem is főzhet ebédet, amíg az autó mozgásban van, minden benne utazónak szigorúan bekötve kell lenni.

A menet közbeni főzés és alvás tilos és balesetveszélyes


Évszakok tekintetében elmondható, hogy a legnépszerűbbek a nyári időszakok, azonban 0 fok feletti hőmérséklet esetében ősszel vagy tavasszal is nyugodtan lakóautózhatunk, ha a lakóautó megfelelően van szigetelve, nem kell sok fűtés ahhoz, hogy melegen legyen tartva a lakótér. A fűtés megoldható gázos formában, vagy az autó motorjáról is.

Lakóautózás télen vagy nyáron?

Comments


bottom of page